Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам’ятний знак Прем’єр-міністру Ізраїлю

Дата: 20.09.2016 15:02
Кількість переглядів: 537

 Фото без опису

Пам’ятний знак Прем’єр-міністру Ізраїлю

Пам’ятний знак четвертому Прем’єр-міністру Ізраїлю  Леві Ешколю буде встановлений в смт Оратів. Леві Ешколь (Лев Школьник) наш земляк, народився він 25 жовтня 1895 року у містечку Оратів Київської губернії Російської імперії.  У чотирнадцять років – вступив до гімназії  м.  Вільнюс. У юнацькі роки, проживаючи у Литві став членом радикальної молодіжної сіоністської організації  «Цеіре Сіон», що ставила за мету заселення Палестини і створення держави Ізраїль.

Емігрувавши до Палестини Ешколь спочатку працював простим робітником, потім разом із своїми друзями створили кібуц  «Дганія Бет» тоді ж – долучився до політичної  діяльності.

Після створення держави Ізраїль працював у різних міністерствах, очолював міністерство сільського господарства та розвитку, фінансів, у  1948 році   він був генеральним директором Міністерства оборони, активно працював над створенням оборонної промисловості. Саме Л. Ешколь налагодив партнерські зв'язки Ізраїлю з США, які залишаються міцними до сьогодні.

У роки прем’єрства  Леві Ешколя  (1963-1969рр.) були встановлені дипломатичні відносини між Ізраїлем та Німеччиною, налагоджені контакти з іншими державами.

 В червні  1967 року, коли Л. Ешколь перебував на найвищій посаді держави, відбулася шестиденна війна  Ізраїлю  проти Єгипту та Сирії та інших країн, у якій Ізраїль одержав перемогу.

Незадовго до смерті, будучи Прем’єр-міністром держави Ізраїль Леві Ешколь із великою любов’ю згадував Оратів часів свого дитинства: «Я чудово пам’ятаю двір із великою кількістю корів і курей. Від нього у мене залишилось почуття сільського життя.   … мій батько був селянином за природою і найкращими днями для нього були ті, що він провів у полі».

26 лютого 1969 року в зеніті своєї політичної слави Леві Ешколь помер від інфаркту.

На восьмій  позачерговій сесії Оратівської селищної ради  7 скликання, що відбулась 11 серпня 2016 року, депутати вирішили вшанувати пам’ять славетного земляка Леві Ешколя встановивши  у центрі селища  пам’ятний знак. Очікувано, він буде офіційно відкритий у жовтні 2016 року.

                                                                                                                             


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь