Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ти не зникнеш із карти село

Дата: 29.08.2018 09:01
Кількість переглядів: 1234

Так називається районний фестиваль, який має за мету популяризацію народної творчості серед населення району. 28 серпня цього року він дістався села  Оратівки.  І не випадково, саме у цей день Оратівка відзначала День села. 

Село Оратівка – невеликий населений пункт в Оратівській селищній об’єднаній територіальній громаді. Воно має давню історію, оскільки вперше згадується в історичних документах  1630 року. Тоді в селі нараховувалось 29 дворів. З часом воно розвивалось, сюди приїздили люди, будували власні оселі. Наймовірніша версія походження назви села – від поселення  Оратів, що розташоване поряд. Його  мешканці уподобали місцевість, що стояла на найвищому місці біля річки яку назвали Оратівкою.

Відоме село своєю легендою про «Святу криницю»,  яку місцеві священники освятили, ще в ХІХ столітті. З тих пір вода в ній вважалась святою і  цілющою. До цього часу в Мироносну Неділю (третій тиждень після Великодня) до криниці направляється процесія і криницю освячують.

Оратівка сьогодні це: 187 жителів, що проживають у 136 домоволодіннях, територія  села становить 130,6 га. Відстань до центру громади – смт Оратів – 6 км.

Нещодавно силами селищної об’єднаної територіальної громади в селі капітально відремонтовано фельдшерсько-акушерський пункт, вуличне освітлення по вул. Шевченка, дорога по вул. Київська, облаштовано майданчик для роздільного збору сміття, після довгої перерви відкрився торговий заклад, встановлений дитячий ігровий майданчик. Про все це говорили  Оратівський селищний голова Ігор Барський та виконуюча обов’язки старости Рожичнняського старостинського округу Надія Багінська вітаючи жителів із Днем села. А ще говорили про перспективи, про наміри і надалі розвивати соціально-культурну сферу, про  будівництво місцевого храму. 

Розпочалось святкування несподівано-жартівливим приїздом на міні-тракторі місцевого аматорського колективу «Жоржина». Він відомий не лише в Оратівці, його знають на теренах району та області, оскільки завжди приймає активну участь у культурному житті  територіальної громади та регіону. 

Місцевих жителів радували своїми виступами юні односельчани Роман Коваленко, Гулевата Тіна, Кисель Руслана, Діана та  Максим, Господенко Марина, Максимова Марина, Щербатюк Максим, сім’я Брацюхів, жіночий аматорський колектив «Жоржина».

У цей день, у урочистій обстановці, окремим сельчанам були вручені   подяки від Оратівської селищної об’єднаної територіальної громади та Рожичнянського старостинського округу. Таких нагород удостоїлись Олексій Івашківський, відомий в Україні і за її межами  лікар-кардіолог, його брат –  Іван Івашківський – поет, Дмитро Кісьора – письменник, краєзнавець. Сім’ю Виходзів –  Петра Васильовича, та його синів – Юрія і Василя  було відзначено як  місцевих фермерів-меценатів.  За кошти цієї сім’ї в селі будується церква, яка незабаром відкриє свої двері вірянам села Оратівки.

Окремих місцевих жителів було відзначено у різних номінаціях, таких як: «Краще подвір’я», «Краща вишивальниця», «Краща коровайниця», «Краща садиба» і т. д.

 День села надовго запам’ятається місцевим жителям та всім хто брав участь у цьому заході. Адже він був веселим, цікавим та змістовним.  До нових зустрічей Оратівка!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь