Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Село моє Рожична, як писанка село

Дата: 31.08.2018 17:04
Кількість переглядів: 696

Від Оратівки до Рожичної перейшла естафета районного фестивалю «Ти не зникнеш із карти село». 29 серпня, в рамках цього районного свята, традиційно відсвяткували рожичняни День села.

Перед початком урочистих заходів до підніжжя пам’ятника Воїнам, що загинули у роки Другої світової війни було покладено квіти, хвилиною мовчання зібрання вшанувало пам'ять про тих хто 4 роки тому загинув в  Іловайському котлі.

Чи багато ми знаємо про рідне село, його історію, традиції? Хтось так, хтось ні.  З цього власне кажучи і розпочалось святкування. На сцені сільського Будинку культури  внук попросив бабусю розповісти про село, його людей. І він та багато мешканців села почули захоплюючу оповідь про найдавнішу і новітню історію цього сільського поселення.

Рожична, як населений пункт,  вперше згадується у історичних джерелах  початку ХVІ століття. Походження назви села має дві версії. За першою – від назви річки Ружениці або Ручиці. За іншою – від прізвища поміщика Ружицького, який володів колись селом.  Упродовж років назва видозмінювалась і остаточно закріпилась, як Рожична.

Зараз с. Рожична є адміністративним центром Рожичнянського старостинського округу, якому підпорядковується с. Оратівка. Сам же старостинський округ є у складі Оратівської селищної об’єднаної територіальної громади.

Якщо найбільш сприятливими для розвитку села були  70-80-ті роки минулого століття, то із 2017 року, тобто із часу добровільного об’єднання територіальних громад – Оратівської селищної та Рожичнянської сільської, розпочався процес оновлення цього населеного пункту.  Ігор Барський, Оратівський селищний голова у вітальній промові зазначив, що за неповних два роки в цьому селі відбулись дуже великі зрушення. У селі капітально відремонтоване приміщення колишньої школи і відкрито віддалену групу дошкільної установи «Сонечко» смт Оратів. У цей заклад закуплено нові меблі, іграшки, кухонне обладнання та інвентар, встановлено ігровий майданчик. По центральній дорозі капітально відремонтовано вуличне освітлення, по вул. Гагаріна та частині вулиці Яблунева відремонтовано дорожнє покриття, збудовано мультифункціональний майданчик для роздільного збору сміття. У планах селищної ради на цей та наступні роки ремонти  закладів культури, охорони здоров’я, облаштування вуличного освітлення та оновлення дорожнього покриття.

Вітаючи односельчан  із Днем села виконуюча обов’язків старости Рожичнянського старостинського округу Надія Багінська зазначила, що завдяки децентралізації влади в цілому і добровільному об’єднанню територіальних громад зокрема, спонсорській допомозі селянського фермерського господарства «Ескіт», в селі відбулись ті позитивні зміни, які зараз можна побачити. Зробивши свого часу крок  до об’єднання із селищною територіальною громадою Рожичнянська громада ні разу про це не пошкодувала. В знак вдячності за розвиток села Оратівському селищному голові І. Барському, керівникам ФГ "Ескіт"  П. Виходзю та Ю. Виходзю від жителів села були вручені запашні короваї.

 Концертна програма заходу була насиченою і цікавою, тут були виступи наймолодших жителів громади: Головченка Максима, Виходзя Олега, Сороки Дарини, Дорош Вікторії, Щерби Дмитра,  Артамонової Вікторії, Шевчук Оксани, Виходзя Іллі. Учасники народного фолькльорно-етнографічного колективу «Калинове гроно» та аматорського колективу «Надія»,  порадували глядачів милозвучними українськими народними піснями.

Багата Рожичнянська земля на дбайливих господарів, щирих патріотів, завзятих трударів. Від імені Оратівської селищної об’єднаної територіальної громади та Рожичнянського старостинського округу таким та багатьом іншим жителям громади були вручені почесні грамоти, подяки та подарунки. Почесних відзнак  було удостоєно ТОВ «Серволюкс» та ТОВ «Корвет».

Усі присутні на святі із цікавістю оглянули виставки: вишивки, короваїв, картин, виробів із дерева.

Із піднесеним настроєм, посмішками розходились рожичняни по домівках після святкування Дня села.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь