Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Палити сміття – небезпечно!»

Дата: 24.03.2023 09:51
Кількість переглядів: 169

З приходом весни на городах і полях, територіях підприємств та будинків, відпочинкових зон, придорожних смугах проводять прибирання сміття та минулорічного листя і, часто-густо, спалюють нагромаджене.

Здавалося б, нічого особливого не зроблено, а чистота і порядок забезпечені. Проте, ця думка помилкова! Випалювання стерні та опалого листя призводить до руйнування грунтового покрову, зниження його родючості та порушення структури. Вигорають рослинні залишки, гинуть грунтоутворюючі організми, хробаки, комахи та інша живність, які є незамінною ланкою у природньому ланцюгу відродження та підтримання плодючості землі.

Спалювання залишків сухої рослинності, листя та різноманітного сміття являється причиною значного забруднення атмосферного повітря, шкідливо впливає на здоров`я людей . Особливо потерпають ті, хто страждає хронічними хворобами легень та верхніх дихальних шляхів, діти та особи похилого віку.

При спалюванні рослинних залишків у повітря потрапляють пил, окисли азоту, важкі метали, низка канцерогенних речовин. Для прикладу, з тліючого листя виділяється бензопірен, що може спричиняти ракові захворювання. У диму наявна хімічна сполука діоксин – одна з найбільш отруйних для людини речовин. Спалювання поліетилену приводить до утворення біля семидесяти різноманітних токсичних хімічних сполук, а з фанери чи ДВП, ДСП – небезпечних для здоров`я формальдегідних смол.

Неконтрольовані спалювання, крім іншого, спричиняють пожежі та їх розповсюдження у населених пунктах, що призводить до значних матеріальних збитків і навіть людських жертв.

Наводячи лад на полях та біля своїх осель задумайтесь, чи варто наражати на небезпеку своє та близьких здоров`я, нищити довкілля та атмосферу? Можливо краще використати інші методи, такі як видалення відходів на сміттєзвалища, переорювання полів та городів, компостування опалого листя та сухої рослинності.

   Прислухайтеся до наданих порад та будьте здорові!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь